top of page

Klinička hipnoterapija

Hipnoza ili hipnoterapija je tretman koji koristi tehnike opuštanja kako bi se najlakše i najbrže preoblikovao unutrašnji govor klijenta ka pozitivnom i korisnom za njega. Indukuje se razgovor sa nesvesnim umom.

 

Ljudski um ima izuzetnu sposobnost da kontroliše telo. Naše misli imaju direktan uticaj na to kako ćelije u našem telu međusobno komuniciraju.

Prema trenutnoj naučnoj paradigmi, svest je rezultat biohemijske aktivnosti 100 triliona sinapsi u mozgu.

 

Mnogi ljudi se zaglave ili izgube na svom putu. Možda im je život bio težak i prouzrokovao opterećenost negativnim mislima, osećanjima ili ponašanjima koja ih sputavaju. Kada klijent odluči da je došlo vreme da se oprosti od starih osećanja, razmišljanja i ponašanja, klinički hipnoterapeut je sertifikovani vodič koji ih na najbolji način vodi napred, leči i vraća kući samima sebi.
 

Ono na šta se koncentrišemo menja ili jača stare, a stvara nove neuro puteve. Studije su pokazale da je hipnoterapija efikasnija od drugih terapija razgovora ili placeba kada se radi o poremećajima zloupotrebe supstanci, zavisnosti od ponašanja, pa čak i hroničnom bolu.
 

 

NA HIPNOTERAPIJSKOJ KONSULTACIJI


Umesto da preispitujete ili ponovo proživljavate problem iznova i iznova, pomaže Vam se da ostvarite svoj potencijal ciljajući na pozitivne rezultate koje želite. Kvalifikovani hipnoterapeut će razumeti da je svaka osoba jedinstvena. Svaka briga i pažnja koju vam pruži uvek će biti specifična za vaše potrebe. Izbegava se udubljivanje i jačanje bilo kakvih negativnih obrazaca ponašanja i umesto toga pomaže vam se da izgradite nove, mentalno zdrave, pozitivne, dozvoljavajući da stari spontano i neosetno nestanu.


Jednostavna promena u načinu razmišljanja postavlja nove neuroputeve koji omogućavaju da transformacija, rast ili promena budu lake, prirodne i održive.


 

PRIMENA HIPNOTERAPIJE KOD KOŽNIH I POLNO PRENOSIVIH OBOLJENJA


Radeći kao dermatovenerolog, shvatila sam da je većina bolesti izazvana i održavana stresom. Stres ima višestruke uticaje na izgled kože. Odgovor na stres je u vidu promena celog organizma, a najvidljiviji na koži. Psihološka trauma je obično prisutna u poslednjih 6 meseci pre pojave dermatološke bolesti.

 

Stres je okidač ili znatno pogoršava već postojeće zapaljensko, autoimuno i, ili alergijsko oboljenje. Kožna oboljenja su obično praćena osećajem svraba. Posledica svraba je češanje, a češanje pogoršava oboljenje. I, tako u krug. Stres izaziva upalu kože, pojačava svrab, narušava funkciju kožne barijere i zarastanje rana, potiskuje imunitet.

 

Hipnoza je terapija koja se koristi od davnina za lečenje medicinskih problema, uključujući i dermatološke. Hipnoza je koristan alat u terapiji dermatoloških oboljenja. Pomaže u uvođenju pacijenta u stanje transa u svrhu opuštanja, smanjenja osećaja bola i svraba, modifikacije navika; sugestije date tokom transa mogu pomoći u smanjenju simptoma bolesti, intervenisati u psihosomatskim aspektima kožnih bolesti i mogu dovesti do oslobođenja od bolesti.


KAKO DELUJE HIPNOZA NA ORGANIZAM


- Normalizuje protok krvi i druge automatizovane funkcije koje obično nisu pod svesnom kontrolom.


- Relaksacija koja se postiže tokom hipnoze deluje na neurohormonalne sisteme koji regulišu rad organizma.


- Podstiče zdrave navike, dobro raspoloženje, osećaj samopouzdanja i zadovoljstva.


- Kontroliše štetne navike kao što je češanje, grickanje noktiju i sl.


- Smanjuje stres.


- Pruža trenutnu i dugotrajnu analgeziju.


- Smanjuje osećaj svraba.


- Ubrzava oporavak od operacije.


- Osnažuje vezu uma i tela što omogućava samoisceljenje.


- Smanjuje stres zbog oboljenja od kojeg klijent pati.


Najčešća dermatološka oboljenja kod kojih hipnoza pomaže u smanjenju broja i intenziteta simptoma i ubrzanju oporavka jesu: akne, bradavice,
psorijaza ekcem, atopski dermatitis, urtikarija  (naročito hronična), r
ozacea, HPV bradavice, kondilomi, herpes simplex, herpes zoster, dishidroza, hiperhidroza (pojačano znojenje), lichen planus, neurodermatitis, alopecija (proređivanje kose, gubitak kose), pruritus (svrab), vulvodinija (vaginalni bol, spazam) ihtioza (suvoća kože), vitiligo, nevoljno čupanje dlaka, grickanje noktiju, ceđenje bubuljica i sl.

PSIHO - KUTANA VEZA je odavno poznata i postoji stalna interakcija između nervnog sistema i čulnih receptora kože. Proizilazi iz složene interakcije između kože i nervnog sistema, jer kožni problemi pacijenta gube u frekvenciji pogoršanja, intenzitetu tegoba,i često dolazi do nestanka samog oboljenja, kada se identifikuje *STRESOGENI OKIDAČ* i radi na njemu.

 

Kožno oboljenje i nastaje obično 6 do 9 meseci nakon stresnog emocionalnog okidača ili nemogućnosti kože da dalje svojom intaktnom barijerom
čuva unutar organizma skrivene nagomilane potiskivane emocije. Pokazalo se da HIPNOZA menja aktivnost autonomnog nervnog sistema, što zauzvrat utiče na imunološke procese, samim tim i na određene regije mozga dovodeći do momentalnog smanjenja osećaja svraba i kompulzivne potrebe za češanjem, smanjenja anksioznosti i nervoze, i ostalih pratećih tegoba.

HIPNOTERAPIJA AUTOIMUNIH OBOLJENJA:


Psorijaza, Vitiligo, Hidroadenitis suppurativa, Alopecia, Diabetes, oboljenja štitne žlezde, Multipla skleroza, iritabilna bolest creva, Crohnova bolest creva, Reumatoidni artritis, Vaskulitisi i mnoge druge.


Svake godine se dodaje još po nekoliko oboljenja. Zajedničko za sve njih je pogrešna mapa imunog sistema. Cilj terapije je ojačati i postaviti sve delove imunog sistema na svoje pravo mesto . Medikamentna terapija mora biti potpomognuta pravilnim izborom hrane, metodama relaksacije,rekreativnim vežbanjem,jačanjem pozitivnih emocija, traženjem emotivnog uzroka oboljenja (izbije najčešće nakon 6 do 9 meseci nakon stresnog okidača), ublažavanjem neprijatnih simptoma bola,svraba,uspostavljanjem kontrole pacijenta nad bolešću,a ne obrnuto.


KLINIČKA HIPNOTERAPIJA je jedan od naučno potvrđenih načina da se pacijentu pomogne da ublaži i proredi neprijatne simptome, da harmonizuje svoj imuni sistem i uspostavi kontrolu nad svojom bolešću,što uvećava izglede za izlečenje.

U ordinaciji HERA DERMA se koristi hipnoterapija kao jedno od najbezbednijih, najbržih i najboljih metoda lečenja psiholoških, emocionalnih i organskih problema. Može se koristiti kao samostalna i/ili komplementarna metoda klasičnoj medicini u lečenju raznih stanja i oboljenja, za lečenje traume, fobija, anksioznih poremećaja, obsesivno kompulzivnih poremećaja, problema sa spavanjem, poboljšanja performansi, poboljšanja pamćenja, koncentracije, motivacije, lečenje zavisnosti (uključujući prestanak pušenja), kontrole težine, hroničnog bola, samopoštovanja, osnaživanje samopouzdanja, kreativnosti, sportskih rezultata, kao vid opuštanja, za revitalizaciju, podmlađivanje organizma i drugo.


Jedine kontraindikacije u primeni hipnoze jesu klijenti sa dijagnostikovanom psihozom i suicidalnim namerama.

footer.png
logotype-v2-white.png
  • Instagram
  • Facebook

Dr Vesna Najdovska

Ise Bajića 12
21000 Novi Sad

Tel:  063 / 770 48 47     

Kontakt i zakazivanje pregleda, kliničke hipnoterapije, i sve dodatne informacije o uslugama i radu ordinacije - pozvati radnim danom od 10h – 17h.

Radno vreme subotom: prema
 dogovoru

Tel: 021 / 6615 896

bottom of page