top of page

Venerologija

Venerologija je nauka koja se bavi promenama i bolestima prenesenim seksualnim kontaktom:


- Od prevencije do lečenja bolesti prenesenih seksualnim kontaktom.


- Simptomi žarenja, peckanja, pečenja, svraba, bola u genitalnoj regiji, pojava iscedka ili konstatnog curenja iz polnog organa, crvenilo stalno ili
povremeno, perutanje, suvoća kožice, promena boje na genitalijama, 
izrasline, bubuljice, mehurići, ranice, bradavice, pucanje, stanjenje ili zadebljanje kože genitalija i drugo.


- Lečenje polnih bradavica ili kondiloma, sifilisa, gonoreje ili tripera, bakterijama, gljivicama i/ili virusima izazvanih oboljenja, oboljenja izazvana hlamidijama, ureaplazmama, mikoplazmama i drugo.


- Promene izazvane upotrebom pomoćnih sredstava tokom seksualnog odnosa, kontaktne reakcije na njih i slično.


- Promene na koži i vidljivim sluznicama drugih regija tela,osim anogenitalne, izazvane seksualnim kontaktom.

ŠTA JE SEKSUALNO PRENOSIVA INFEKCIJA?


Infekcija koja se može preneti sa osobe na osobu putem seksualnih aktivnosti, odnosno ljubljenjem, dodirivanjem, trljanjem genitalija, oralnim seksom, penetracijom, preko seksualnih igračaka i pomagala


Simptomi i promene se pojavljuju oko i na genitalijama (penis,testisi,vagina,vulva,anus/čmar),kao i usnoj duplji, grlu pri praktikovanju oralnog seksa.

 

Najčešći simptomi su: osećaj svraba, nelagode i/ili peckanja, crvenilo,osip, perutanje,bol na dodir, pri hodu,sedenju ili erekciji/seksualnom odnosu /nakon seksualnog odnosa,iscedak i neprijatan miris iz genitalija, bol i/iliu pritisak u donjem delu trbuha, promene u boji, konzistenciji, mirisu sperme, pojava rana,plikčića, bradavica,oteklina u genitalnoj regiji ,usnoj dupli,grlu,nepcima, jeziku
 

U ordinaciji HERA DERMA možete dobiti upute za zdrav seksualni život i seksualnu higijenu, preventivne venerološke preglede i terapiju oboljenja prenetog seksualnim kontaktom.


Primer VENEROLOŠKIH TESTOVA koje sami možete obaviti u svim laboratorijama:


OSNOVNE PRETRAGE NA SEKSUALNO PRENOSIVE BOLESTI koje možete uraditi u bilo kojoj laboratoriji, bez prethodne konsultacije sa venerologom ili urologom. Pre odlaska u laboratoriju bitno je da je od zadnjeg mokrenja prošlo minimum 2h, od laboranta tražiti da uradi BRIS URETRE na bakterije, gljivice, Gonokok (pogotovo ako imate iscedak iz mokraćne cevi), Ureaplazmu, Mikoplazmu, Hlamidiju, uraditi i spermokulturu (način uzimanja u dogovoru sa laboratorijom).


Ako postoji neprijatan miris, uz redovno obavljanje higijene, genitalija, i iscedak ,i ako kod seksualnog partnera takođe osećate neprijatan miris i vidite iscedak iz genitalija, uradite i Trichomonas iz urina ukoliko imate riskantno seksualno ponašanje, npr. bez kondom zaštite, istovremeno više partnera, spadate u rizične grupe ili vaši partneri, kao seksualni radnici i/ili intravenski uživaoci droga, sklonost
alkoholizmu,ili ste homoseksualne orijentacije uradite i PRETRAGE PREKO KRVI na Hepatitis B, C, Sifilis, HIV.

U slučaju pozitivnih nalaza, predlaže se i sprovodi najadekvatnija terapija od strane venerologa. Pacijenti koji su HIV pozitivni prvo se upućuju ne lečenje od strane spec. za lečenje infektivnih bolesti.

footer.png
logotype-v2-white.png
  • Instagram
  • Facebook

Dr Vesna Najdovska

Ise Bajića 12
21000 Novi Sad

Tel:  063 / 770 48 47     

Kontakt i zakazivanje pregleda, kliničke hipnoterapije, i sve dodatne informacije o uslugama i radu ordinacije - pozvati radnim danom od 10h – 17h.

Radno vreme subotom: prema
 dogovoru

Tel: 021 / 6615 896

bottom of page